×

Home

Privacy

Contact

Blog

"Zoek mij iets niet-doordeweeks wat ik kan koesteren"

Wat doe je als vader wanneer je deze ‘opdracht’ tijdens een weekend krijgt voorgeschoteld van je 18-jarige zoon die recent zijn rijbewijs behaalde? Eenvoudiger gezegd dan gedaan, zelfs met de vermelding ‘Automotive Professional’ op je business card. Bijkomend : zich houden aan een beperkt budget en gemakkelijk (voordelig…) in wisselstukken en onderhoud. In een periode waar alles wat niet hybride of niet elektrisch klinkt als ‘not-done’ wordt aanzien.

Nog voor deze opgave waren al een goudkleurige Opel Meriva benzine automaat van 2006 met een kleine 60.000 km op de teller gesneuveld, want typische ‘bompawagen’. Ergens ook terecht, want de wagen was te koop wegens recent overlijden, van de eigenaar welteverstaan.

Ook vervloog een Honda Civic diesel uit 2004 met een goeie 140.000km, want reeds gereserveerd, misschien een gelukkig toeval…

Bij het vernoemen van een Chevrolet Aveo 1.2 benzine uit 2010 met net geen 80.000 km op de klok en de reactie “pa toch…”, wist ik voldoende.

Die zondagmiddag dan maar wat rondgesnuffeld op Marktplaats onder de rubriek auto’s, ‘verfijnen’ volgens beschikbaar budget en het hart laten spreken. Hé, die ‘Mazdakes’ (MX-5) zijn wel tof, best verkochte 2-zits aller tijden en zo kort voor de winter ‘in-de-aanbieding’, alhoewel. Keuze viel aanvankelijk op een op het eerste zicht op foto keurig ogend, zwart exemplaar, 170.000 km, blitse velgen, zonder blutsen, van een dame die ‘de laatste tijd te veel snelwegkilometers maakt op langere afstanden’ en dus diende de ‘Miata’ plaats te ruimen. Snel een berichtje gestuurd zonder te bieden om diezelfde avond nog langs te gaan. Helaas ook gebeld dat het die avond niet meer zou lukken en dus afspraak verplaatst naar dinsdag.

Laat het nu toeval zijn dat ik die avond net voor het slapen gaan een bod plaats (€550 beneden de vraagprijs) op een gelijk(w)aardige wagen, zelfde leeftijd en met een goeie ‘ton’ (zoals ze dat in Nederland zo mooi zeggen) op de teller. De foto’s spraken iets minder tot de verbeelding, maar voor wie er doorheen kon kijken had deze wagen best veel te bieden : nieuwe cabriokap, 2-kleurige lederen bekleding, windbar, grote beurt gehad, nieuw gepoederlakte velgen en eveneens uitgerust met de ‘kleinste’ motor, een 1.6 van 110pk.

Tot mijn verbazing reeds op maandagochtend een uitnodiging om de wagen te komen bekijken. Plannen van die laatste stralende oktobermaandag dan maar meteen gewijzigd voor een trip richting het Noord-Hollandse Hoorn, eigenlijk Blokker, maar Hoorn klinkt net iets beter en minder gevoelig. Uiteindelijk terechtgekomen bij een veelbelovend bedrijfje ‘vader-zoon-hond’ : ‘Rustenburg Autotechniek’. Cabrio reeds uitgestald, klaar voor een eerste inspectiebeurt op de ‘gekende en gevoelige plaatsen’ van de MX-5 NB-serie. Na een geslaagd (uiteraard, want ideaal open-rijden weertje) proefritje, dan ook meteen verkocht.

Een goede 2 weken later, na een onberispelijk doorlopen technisch controle in België en enkele was- wax-, polish-, chroomkuis en leathercare-beurten verder, staat deze MX-5 NB nu te schitteren op Belgisch kenteken. Met een zoon, zo fier als een gieter. Iets om te koesteren…

Leuk detail. Het gebouw naast het garagebedrijfje was ooit een veiling (monument uit de veertiger jaren) en blijkbaar de enige plaats in Nederland waar ooit The Beatles twee concerten gaven. Op de gevel prijkt ook de naam van de veiling, naam die me pas bij het ophalen van de MX-5 in het oog springt en tot op vandaag blijft nazinderen : “Op hoop van zegen”…

Ik wens mijn zoon alvast veel leuke, maar vooral veilige kilometers in deze ‘icoon’ om te koesteren!

Copyright © OrgAsmusToday | Designed by ASE Webservices